Flere teknologiske fremskritt med 3D printing

Teknikken, metodikken og forskningen rundt 3D printing var frem til 2018 patentert. Dette vil si at ingen andre enn Fraunhofer institutt for laserteknologi i Tyskland, som eide patentet, kunne forske på teknologien. Da patentet utløp, fikk flere forskere muligheten til å videreutvikle teknologien. Resultatet er en vesentlig forbedring i teknologien og den er nå tilgjengelig for alle.

Fra null til flere tusen

Vi har kjent til printing i noen år, men det var i utgangpunktet kun tilgjengelig for forskere. Folk flest hadde ikke råd eller plass til de første enorme maskinene. I dag kan så og si alle kjøpe en liten 3D printer til å ha på stuebordet. Årsaken til veksten er svært enkel. Mange ser nytten av å kunne printe alt fra verktøy til pyntegjenstander. Det store markedet har gjort det lønnsomt for bedrifter å produsere både selve 3D printeren og produksjonsmaterial til denne og skapt konkurranse som presser prisene.  Produksjonsmaterialene består av ruller med plasttråd, aluminium eller annet material som maskinen bygger opp lagvis. Jo bedre material, jo dyrere blir det. Samtidig er det helt klart at produksjonskostnadene er lavere enn ved tradisjonelle metoder.

Bruk i hjemmet og i industrien

Fra laboratoriene og industrien til folks hjem, flere og flere får øynene opp for 3D teknologien. Etterspørselen driver selvsagt utviklingen videre, spesielt etterspørselen på det private markedet. Maskinvaren er nå tilgjengelig både som «gjør-det-selv» pakker og ferdig monterte maskiner. Prisen varierer naturlig nok enormt, avhengig av størrelse og kapasitet. 3D printerne som brukes i industrien og på laboratorier er selvsagt mye større og ikke minst, mer avansert enn hjemme varianten. Prinsippet er midlertidig det samme. Basert på det vi har sett hittil, tyder mye på at 3D printing kan hjelpe med husbygging, produksjon av deler til industrien og annen produksjon.

Å ha selve maskinen er ikke nok. Å skrive ut i 3D er komplisert. Materialet må legges lagvis i et relativt komplisert mønster. Styrken til 3D produkter ligger i at lagene er veldig sterke, samtidig om de er lettere enn tilsvarende produkter. Hemmeligheten er at gjenstanden bygges opp lagvis, med mange luftlommer istedenfor å være en solid del. Slike mønstre er krevende å lage og programmere. Nå som patentet ikke står i veien, har mange hobby utviklere lagt ut spennende mønstre både gratis og mønstre som kan kjøpes for en liten sum. I industrien finner du selvsagt en rekke profesjonelle utviklere som nå kan boltre seg i spennende oppdrag.

Bruksområder

I begynnelsen var det snakk om enkle gjenstander som ble produsert hjemme på enkle 3D printere. I dag kan du skrive ut verktøy, smykkeskrin, kamera deler og mye annet. Alt man trenger å gjøre er å laste ned oppskriften fra nettet. Så setter du i gang printeren. Len deg godt tilbake i godstolen og kos deg med litt strategispill, kortspill eller bare se en film. Printeren kan bruke fra 1 time til flere døgn på en oppgave. 3D printeren til hjemmebruk vil alltid ha en plass restriksjon. Det er begrenset hvor mye plass man kan sette av til en slik maskin i et vanlig hus. Videre kan ikke printeren trekke for mye strøm eller generere for mye varme. Ergo, vil det være begrensinger i hvilke materialer man kan bruke i produksjonsfasen. Plast er foreløpig det vanligste hjemme.

I industrien har man funnet en rekke andre interessante bruksområder. 3D printing av hus er et spennende nytt område. Maskinen printer ved hjelp av flytende betong, og bruker samme teknikk som ved mindre gjenstander. Flere luftlommer, støttestrukturer og presisjon gjør at dette kan være fremtiden for rimelige små hus. Spesielt i varmt klima hvor man ikke behøver å tenke på at strukturen skal tåle tung snø.

En viktig produksjonsmetode for fremtiden 

3D printing bruker mindre råmaterialer enn mer tradisjonelle produksjonsteknikker, uten å påvirke kvaliteten. Mindre forbruk er bra for miljøet, noe som vil bli viktigere fremover. Når det kommer til bruksområder, er det nært sagt ingen grenser.

3D printing

Forskere har klart å 3D printe mindre kroppsdeler, kunstig vev og deler av organer. Dette er kun mulig fordi printeren bygger opp vevet fra bunnen av, med mikroskopiske lag. Så lenge forskerne kan identifisere og programmere hvert eneste, mikroskopiske lag, kan printeren produsere det. Et fremtidig mål er å produsere kunstige, og funksjonelle organer. I dag dør pasienter i organkø. Forskerne mener at de snart vil kunne printe funksjonelle, levende organer som kan redde liv. Når det kommer til andre felt som vareproduksjon, er printeren allerede i drift. Størrelsen på anlegget, programmeringen og ikke minst, råvarene skaper innimellom utfordringer. Materialet som skal brukes må flyte jevnt, og ikke være for tørr eller for våt. Dette er en utfordring som det må jobbes videre med. Basert på den rivende utviklingen vi har sett i de siste årene, er det sannsynlig at forskerne og utviklerne vil løse disse og andre utfordringer raskt og effektivt. 3D printing er helt klart fremtiden.