Norske oppfinnelser – De enkle men nyttige

Vi har skrevet om store oppfinnelser som blant annet, hjulet, dampmaskinen og telefonen. Men nå tenkte jeg å vende nesen hjemover, å se litt på noen norske oppfinnelser. Det som nå presenteres, er kanskje ikke av de mest avanserte eller teknisk avanserte oppfinnelense. Men uansett er det noe som er i bruk, av alle og enhver nesten daglig – så det er i alle fall nyttige oppfinnelser som vi i dag tar som en selvfølge.

Det enkle er ofte det beste

Det enkle er ofte det beste

Jeg velger denne overskriften, fordi de første norske oppfinnelsene vi nå skal se nærmere på – er like enkle som de er geniale. Jeg er sikker på at mange av dere, allerede har tenkt ut hvilke oppfinnelser jeg nå sikter til. For de som tenkte på bindersen og ostehøvelen, kan jeg si at det er helt riktig. Senere skal vi også se på andre oppfinnelser, som er av noe nyere dato – og langt mer avansert enn disse to jeg allerede har nevnt.

Binders

Jeg vet at det kanskje er litt spesielt å starte med bindersen, dette fordi det er uenighet om denne faktisk er en norsk oppfinnelse – eller om det var andre som kom oss i forkjøpet. Jeg har valgt å tro på de som sier den er norsk, men den het da papirklemme og ikke binders.

Binders

Det var nordmannen Johan Waaler fra Aurskog-Høland, som tok patent på papirklemma. Den første modellen var nok ikke like praktisk, som dagens binderser – en likevel var det en forgjenger til den mer kjente bindersen.

Ostehøvelen

I 1925 kom snekker Thor Bjørklund på ideen, om å lage et redskap som var egent for å skjære tynne skiver av osten. Det at ikke andre land som bruker mer ost enn oss, kom på dette først – er jo litt merkelig.Men det sies at årsaken til at man ønsket noe annet enn kniv, var at man prøvde å spare på osten – ved å skjære så tynne skiver som mulig. Det er mulig at dansker og franskmenn, ikke hadde den samme rasjonelle holdningen til sitt ostebruk som oss nordmenn. Det at det var en snekker som fant opp ostehøvelen, er kanskje ganske naturlig – om dere tenker på hvordan en vanlig høvel er konstruert.

Ganske så snart fantes det en ostehøvel, i ett hvert norsk kjøkken. Prisen for anskaffelse, sparte man raskt inn i lavere forbruk av ost. Det sies at ostehøvelen, var et symbol på norsk nøysomhet. Men vi skal ikke glemme at Norge på denne tiden, slett ikke var noe velferdsnasjon – og det var harde kår for svært mange.

Mange norske oppfinnelser

Senere skal vi finne frem til andre norske oppfinnelser, det er vinduer, skibindinger ja bare for å nevne noe. Vi skal nok også begi oss ut, og se på mer høyteknologiske oppfinnelser – som vi neppe kan kalle binders og ostehøvel.Innen våpenindustri er Norge lenger fremme, enn mange vet eller kanskje ønsker. Dette er en industri som vi gjennom Kongsberg Våpenfabrikk, skal bli bedre kjent med.

Enn så lenge er det bare å ta seg en brødskive med ost!