Norske oppfinnelser – Flere enn du tror

Forrige gang jeg skrev om norske oppfinnelser, tok jeg for meg noen veldig enkle – men desto mer nyttige og velbrukte gjenstander.

For de som har lest artikkelen, så husker dere sikkert at det er binders og ostehøvel jeg snakker om. Vi skal se litt mer på noen andre oppfinnelser som også har norsk opphav, og disse er heller ikke noe høyteknologiske gjenstander – men når de kom så vakte de stor oppsikt og begeistring. Senere skal vi nok gå ganske så langt tilbake i tid, og tilbake til de virkelige store sakene – som medførte at vi gjorde store fremskritt på en rekke områder.

Patentstyret

En del av de oppfinnelsene jeg skriver om her, var med i anledning Patentstyret sitt 100-årsjubileum for noe år tilbake. Da ble det arrangert en konkurranse, i samarbeid med NRK – hvor lyttere av Nitimen skulle være med å kåre de mest kjente norske oppfinnelsene.

Patentstyret

Kjente og viktige norske oppfinnelser som panteautomaten, påhengsmotoren, hullkortmaskinen og granatharpunen, var med i konkurransen. Selv om dette var store og nyttige oppfinnelser, var de ikke «folkets oppfinnelser» Patentstyret plukket de heller aldri ut, til å være med i den videre prosessen.

Lettere vindusvask

Det hele skjedde i en kjeller i Ålesund, og vi skal tilbake til 1959. Da ble vinduet som etter hvert skulle bli kjent som H-vinduet oppfunnet. Det vippbare vinduet gjorde i alle fall hverdagen lettere, og ikke minst når vinduene skulle vaskes. Ja mange strekker det så langt, at de kaller det en vindusrevolusjon – og patentet er i bruk verden over.

Gamle sykkeldeler

Gamle sykkeldeler

Det at sykkeldeler skulle bli til verdenes mest kjente skibinding, høres jo nesten helt utrolig ut. Men det var nettopp dette som skjedde, da skibindingen Rottefella ble oppfunnet.

Ved å sveise sammen deler fra en gammel sykkel, så klarte man altså å komme frem til det vi i dag kjenner som den verdenskjente skibindingen, og det var etter OL i St. Moritz i 1928, at det store gjennombruddet kom. En revolusjon i skisporet og skisporten, var dermed et faktum.

Tripp trapp-stolen

Dette er barnestolen fremfor noen, og de aller fleste av oss vet hva jeg snakker om. Det geniale med denne stolen, er at den vokser sammen med barnet.Den er solgt over hele verden, og det i ganske så mange millioner eksemplarer. Men det finnes utallige kopier av stolen, men originalen er altså en norsk oppfinnelse.

Sprayboksen

Malingsfabrikken Alf Bjercke hadde et eget laboratorium, og det var nettopp der – den etter hvert mye brukte sprayboksen så dagens lys i 1926. Det sies at dette mest trolig, er den norske oppfinnelsen som har solgt mest på verdensbasis.Dette var bare et knippe av kjente og mye brukte norske patenterte oppfinnelser. Senere skal vi kaste oss over de mer avanserte, og teknologiske patentene.Det er nok ikke mange som vet at jetmotoren, er bygget på en norsk oppfinnelse – og at oppfinneren blir betegnet som «Jetmotorens far» Men mer om dette om ikke veldig lenge.

Enn så lenge er det bare å smøre seg med tålmodighet.