Oppfinnelsen av flyet – Motoriserte fly

Jeg har flydd et utall ganger, men slutter egentlig aldri med å bli fasinert over disse maskinene. Jeg er stille og rolig som flypassasjer, men har nok på lik linje med veldig mange andre – respekt for det vi skal begi oss ut på.

Oppfinnelsen av flyet – Motoriserte fly

Men med dagens teknologi og rutiner, vet man jo at risiko for ulykker er svært lav. Men slik har det ikke alltid vært, det er noen som har gått i bresjen og banet vei for det vi har i dag. Slik er det med alt vi har rundt oss, og ulykker er faktisk en del av utviklingen og fremgangen. Det at mange har ofret liv og helse for noe de tror på, står det respekt av. La oss ta flyets historie videre, fra Lilienthal sitt glidefly i 1896 – er dere klare for take off?

17 desember 1903

Dette er datoen for den første motoriserte flyvningen, og dette var det brødrene Wright i USA som stod for. Navnene deres var Orville og Wilbur, og de skrev med dette historie som sent vil glemmes. Men den da avdøde Otto Lilienthal, hadde mye av æren for at de kunne gjennomføre denne flyvningen. Som jeg har vært inne på tidligere, så brukte brødrene Wright, Lilienthal sin forskning og erfaringer – ved å systematisk bruke fly pionerens resultater i sitt arbeid med å utvikle verdens første motoriserte fly.

23.oktober 1906

Det skulle gå nesten tre år, før Europa kom med sin første motoriserte flyvning. Flyvemaskinen het 14 Bis, og det var Alberto Santos-Dumont som stod for denne bragden. Selv om USA var først ute med å fly motorisert fly, så var Santos-Dumont sin flytur – verdens første motoriserte flytur med offentlig demonstrasjon.

Utvikling av vinger og motorer

Utvikling av vinger og motorer

Frem til utbruddet av 1.Verdenskrig, var det kun fly med to eller flere sett med vinger – de fleste har sikkert sett de gamle flyene som blir kalt «dobbeltdekkere» Men det egentlige navnet på disse flyene, er Biplan og Triplan.

1.verdenskrig

Krig er aldri en bra ting, men ofte skaper det faktisk utvikling – det er dessverre bare slik det er. Flyene fikk en rivende utvikling, som en følge av at denne krigen kom. Det var først og fremst flymotorene og aerodynamikken, som ble utviklet ganske så mange trinn oppover på skalaen. Ytelsene på flymotorene økte, mens vekten sank. Dette var teknologi som presset seg frem, i kampen om å vinne krigen som herjet i Europa.

Veien videre

Vi begynner å nærme oss 2.verdenskrig, og da braker det bokstavelig løs for alvor. Mye av det som i dag finnes i flybransjen, hadde sin opprinnelse fra det som skjedde under den siste verdenskrigen.Så om ikke lenge så skal vi se nærmere på nettopp dette, vi skal også se på de mest kjente flymodellene etter krigen – altså sivile fly som de fleste av oss har et forhold til.

A380 er i dag verdens største sivile passasjerfly, dette skal vi bli ganske så godt kjent med om ikke så lenge. Men vi skal ikke glemme en gammel sliter som Jumbojeten heller så klart, hva vet du om dette flyet?