Telefonen da og nå

Det å skulle skrive litt om utvikling av teknologi og litt om historien rundt dette er et megastort tema. Det er jo bare så utrolig mange ting og velg mellom. Men en ting som i hvert fall veldig mange i dag kjenner til er telefonen.

Telefonen da og nå

Selvfølgelig kjenner ikke alle telefonens historie, men alle kjenner de seneste oppdateringer og dens utvikling de senere årene. Finnes det noe annet som har hatt en slik rivende utvikling? Det gjør det sikkert, men jeg kommer ikke på noe konkret i øyeblikket. Men jeg skal i denne og kanskje en videre artikkel ta en liten gjennomgang av telefonens utvikling fra den kom på markedet og frem til i dag.

Alexander Graham Bell

Veldig mange kjenner denne herren som oppfinneren av telefonen. Men det er faktisk feil. Han er ikke oppfinneren av telefonen, men det som søkte om patent på telefonen først. Oppfinneren av telefonen heter Antonio Meucci og er fra Italia. Men det er jo ikke helt feil å ha kunnskapen om at Bell var telefonens oppfinner. For dette har det stått i alle historiebøker helt frem til nå like på starten av 2000 tallet nemlig. Det var først da at han ble fratatt den æren å ha oppfunnet telefonen.

Telefonen skal ha blitt oppfunnet i 1849, men ble ikke søkt om patent før over 25 år senere – nemlig i 1876. Og det samme året som patentsøknaden var lagt inn, så kom også den første telefonen til Norge. Det var Joakim Anderssen som skal ha kjøpt 2 stykker telefoner da Mister Bell viste de frem på verdensutstillingen dette året. Når den første telefonen ble vist frem offentlig strides de enda om, men en gang i årene mellom 1876 og 1884 skal dette ha skjedd.

Utviklingen

Utviklingen fra de første telefonene og frem til i dag har jo vært helt utrolig. I dag finnes det jo knapt slike stasjonære telefoner lenger annet enn på museum. Eller så gamle som de aller første finnes kun der selvfølgelig. Men til og med fast-telefoner er jo så godt som borte i hvert fall i Norge.

Utviklingen

Nå er det kun mobiltelefoner og IP telefoni som gjelder. Hadde noen sagt dette for 50 år siden så hadde de vel «blitt brent på bål» for oppvigleri og fanatisme eller noe i den stilen. Først måtte man jo alltid ringe fra sin telefon og til en sentral for å komme i kontakt med den man ville snakke med. Mange har vel sett filmer hvor den nysgjerrige damen på sentralen satt og tyvlyttet til samtaler hele dagen for å ha mest mulig sladder å snakke med sine venner og venninner. Men etter hvert så kom jo muligheten til å ringe direkte etter hvert som telefonen ble noe mer utbredt og det ble flere og flere som både hadde privat, men i hvert fall så fantes det en telefon i nærsamfunnet. Menge delte på en telefon på en sentral i byen for eksempel i mange år oppgjennom historien. Tror jeg bryter av allerede her og ta en ny artikkel med den siste delen av utviklingen og ikke minst overgangen fra vanlig telefon og til mobil telefon.