Varmepumpen, en av tidenes beste oppfinnelser

Det som er så flott med varmepumper er at de er utrolig effektive. Effektfaktoren til en varmepumpe sier oss noe om hvor mye varmeenergi vi får i forhold til hvor mye elektrisk energi vi bruker. Hvis en varmepumpe for eksempel gir 2 kWh varme for hver kilowattime den bruker blir effektfaktoren 2. Vi ønsker selvsagt å ha en høyest mulig effektfaktor, slik at vi kan bruke mindre strøm på å varme opp hjemmene våre.

Effektfaktoren blir i stor grad påvirket av temperaturen ute, når det er kaldt ute må kompressoren bruke mer strøm for å få opp temperaturen til kuldemediet. For å få høyest mulig effektfaktor er det noen triks vi kan bruke for at kuldemediet skal få mer varme fra omgivelsene i fordamperen. Du bør plassere varmepumpen på den siden av huset som får mest sol, på denne måten kan du utnytte mest mulig av varmeenergien solen gir fra seg. Du kan også hente varme fra andre ting en luft, som for eksempel bakken eller en elv, dette kan i mange tilfeller være mer effektivt enn en vanlig luft-til-luft-varmepumpe.

Hvorfor er varmepumper nyttige?

Varmepumper

Varmepumper er nyttige fordi de kan hente varme fra et sted til et annet. En varmepumpe består av fire hovedkomponenter koblet sammen i et lukket rørsystem med væske inni. Væsken kalles ofte for et kuldemedium, og er et stoff med veldig lavt kokepunkt. Et lavt kokepunkt er viktig for at kuldemediet skal kunne fordampe ved lave temperaturer. Husk at varmepumper også brukes i for eksempel kjøleskap for å frakte varmen ut i stedet for inn.

Hvordan virker en varmepumpe?

Prosessen begynner i fordamperen ved at kuldemediet tar opp varme fra omgivelsene, dette er mulig fordi kuldemediet i rørsystemet har en lavere temperatur enn luften utenfor rørsystemet. Det er også mulig å hente varme fra andre kilder enn uteluften som for eksempel bakken eller en innsjø. Varmen fra utsiden av rørsystemet gjør at kuldemediet fordamper. Kuldemediet når da neste trinn i varmepumpen i gassform. I kompressoren presses gassen sammen og får et mindre volum, ettersom at volumet blir mindre blir også trykket større og temperaturen øker. Kuldemediet som fortsatt er i gassform, går nå inn i huset eller stedet som skal varmes opp. Neste trinn er kondensatoren, her er rørene lagt i sløyfer for at de skal kunne avgi mest mulig varme.

Temperaturen til kuldemediet er gjerne rundt 50°C noe som er vesentlig høyere enn innetemperaturen som gjerne er på rundt 20°C. Samtidig som kuldemediet hele tiden gir fra seg varme til huset kondenserer den, deretter renner væsken mot det siste trinnet i varmepumpen. I ventilen blir kuldemediet presset gjennom en ventil som gjør at kuldemediet får lavere trykk, dette gjør at temperaturen synker tilbake til utgangspunktet før kuldemediet igjen havner i fordamperen. Nå kan prosessen skje om igjen med det samme kuldemediet.

Godt for miljøet og lommeboken

Varmepumper kan spare både lommeboken og miljøet ved å bruke mindre strøm, men det er noen ting man må være forsiktig med. Enkelte opplever at de bruker mer strøm etter at de har skaffet seg en varmepumpe; Dette er fordi mange blir fristet til å øke innetemperaturen for mye. Det er ikke nødvendig å varme opp huset til særlig mye mer enn 20°C selv om du har en varmepumpe, dersom du velger å varme huset til for eksempel 23°C vil du selvsagt bruke mer strøm. Det kan også være lurt å tenke på at varmepumpens effekt blir lavere når det er kaldt ute dersom du bruker en varmepumpe som henter varmen fra luften ute. Du kan vurdere å hjelpe til litt ved å fyre i peisen eller skru på en panelovn på de kaldeste vinterdagene.

Det er også anbefalt å holde seg unna auto-funksjonen man finner på de fleste nye varmepumper. Når du fyrer litt ekstra i peisen om vinteren mens varmepumpen står på auto kan du risikere at varmepumpen begynner å kjøle ned huset ditt for å holde seg på temperaturen du har oppgitt. Norsk Varmepumpeforening anbefaler derfor at du velger enten oppvarming eller kjøling, og holder deg unna auto-funksjonen. De aller fleste varmepumpe forhandlere tilbyr å gi deg pengene tilbake dersom du ikke oppnår den effekten du ønsker.

Dersom du merker at effektfaktoren er lav kan det være lurt å vurdere andre alternativer, kanskje du kan hente varmen fra en elv i stedet for luften, eller kanskje en varmepumpe ikke passer for dine behov i det hele tatt. Uansett er det etter min mening definitivt vært et forsøk dersom du ikke allerede har en varmepumpe hjemme. Hvorfor ikke kjøpe en varmepumpe akkurat nå dersom du ikke allerede har en?